Vergoedingen counselling/Iemt

Vanuit de aanvullende zorgverzekering is (deels) een vergoeding mogelijk onder de noemer alternatieve zorg. Afhankelijk van jouw zorgverzekering wordt de behandeling geheel, deels of niet vergoed. Op NFG - Overzicht Vergoedingen vind je een actueel overzicht van vergoedingsmogelijkheden. Klik hier

voor de actuele overzicht.


Of kijk op zorgwijzer.nl. Daarnaast kun je informeren bij je werkgever; je uitkeringsinstantie of je gemeente (in geval van WMO of PGB) in hoeverre vergoeding mogelijk is. Heb je een inkomen onder of rond de bijstandsnorm neem dan contact met mij op, dan zal ik kijken wat ik hierin voor jou kan betekenen.


Consulten worden dus echter niet vanuit de basisverzekering vergoed. Dit heeft echter als voordeel dat het eigen risico niet eerst wordt aangesproken.


Als counsellor/therapeut van Meiinoar ben ik o.a aangesloten bij:

  • Nederlandse Federatie Gezondheidzorg (NFG)
  • Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg (RBCZ)
  • Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ)
  • Kiwa geregistreerd 


Vergoeding vanuit de PGB


Een Persoonsgebonden Budget (PGB) is een geldbedrag waarmee je zelf zorg, begeleiding of ondersteuning kunt inkopen. Het grote voordeel van een PGB is dat je zelf kunt kiezen wie de zorg levert en hoe je die zorg inricht, bijvoorbeeld of je gebruikmaakt van een organisatie of een zelfstandig zorgverlener.

Wat wordt vergoed vanuit een PGB?

Met een PGB kun je verschillende soorten zorg en ondersteuning financieren, afhankelijk van jouw zorgvraag. Dit kan zijn:

  • Begeleiding (individueel of in groepsverband)
  • Persoonlijke verzorging
  • Verpleging
  • Kortdurend verblijf (bijvoorbeeld logeeropvang)
  • Huishoudelijke hulp (in sommige gevallen)
  • Dagbesteding

Voorwaarden voor PGB-vergoeding

  1. Indicatie: Je hebt een indicatie of toekenning nodig van een zorgloket, zoals de gemeente (voor Wmo- of jeugdzorg) of het zorgkantoor (voor langdurige zorg). Ook de zorgverzekering kan een PGB toekennen voor verpleging en verzorging.
  2. Budgetplan: Je moet een plan maken waarin je uitlegt hoe je het PGB wilt besteden. Dit plan wordt beoordeeld door de instantie die het PGB verstrekt.
  3. Verantwoording: Je moet achteraf verantwoorden hoe het budget is uitgegeven, bijvoorbeeld met facturen en contracten.

Verschillende vormen van PGB-vergoeding

Er zijn verschillende regelingen via welke een PGB wordt verstrekt:

  • PGB vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz): Voor mensen die langdurige, intensieve zorg nodig hebben, bijvoorbeeld vanwege een chronische aandoening of beperking.
  • PGB vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo): Voor mensen die begeleiding of ondersteuning nodig hebben om zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Deze indicatie wordt afgegeven door de gemeente.
  • PGB vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw): Voor zorg die valt onder verpleging en persoonlijke verzorging, vaak bij mensen met een chronische ziekte of handicap.
  • PGB vanuit de Jeugdwet: Voor kinderen en jongeren die jeugdhulp nodig hebben.


Voor een PGB kan een eigen bijdrage gelden, afhankelijk van je inkomen, vermogen en de regeling. Dit wordt vaak geregeld via het CAK (Centraal Administratie Kantoor).



Vergoeding vanuit de DBC


Vergoeding is mogelijk vanuit de DBC

Vergoedingen vanuit een DBC (Diagnose-Behandelcombinatie) zijn onderdeel van de financiering in de zorg, vooral in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Een DBC is een systeem waarmee zorgtrajecten worden geregistreerd en gefinancierd. Het idee achter een DBC is dat alle behandelingen die je voor een bepaalde diagnose krijgt, worden samengevoegd in één zorgtraject.

Hoe werkt een DBC precies?

  1. Intake en diagnose: Het traject begint met een intakegesprek bij een zorgverlener, zoals een psycholoog, psychiater of andere specialist. Tijdens dit gesprek wordt de diagnose gesteld.
  2. Behandeling: Op basis van deze diagnose volgt een behandeling, bijvoorbeeld therapie of medicatie. Al deze zorg wordt geregistreerd binnen dezelfde DBC.
  3. Afsluiten DBC: Een DBC wordt afgesloten als de behandeling klaar is of na een bepaalde tijd (meestal een jaar). Er kan dan een nieuwe DBC gestart worden als de zorg nog doorloopt.

Vergoeding vanuit de DBC

  • Zorgverzekering: De kosten van een DBC worden vergoed door je zorgverzekering, meestal vanuit de basisverzekering. Voor GGZ-zorg geldt doorgaans dat eerst je eigen risico wordt aangesproken voordat je recht hebt op volledige vergoeding.
  • Eigen risico: De kosten van een DBC vallen onder het eigen risico van de zorgverzekering, dus je betaalt de eerste €385 (of hoger als je vrijwillig een hoger eigen risico hebt) zelf.
  • Contracten: Zorgverzekeraars hebben vaak contracten met zorgaanbieders. Als je behandelaar geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar, kan het zijn dat je een deel van de kosten zelf moet betalen.

Voor welke zorg wordt een DBC gebruikt?

  • Specialistische GGZ-zorg, zoals psychotherapie, behandeling van angststoornissen, depressie of andere psychische aandoeningen.
  • In sommige gevallen ook bij medische behandelingen in ziekenhuizen en revalidatiezorg.

Het DBC-systeem kan wat ingewikkeld zijn omdat het traject pas na afloop wordt gedeclareerd. Hierdoor weet je vaak pas later wat precies vergoed wordt en wat je zelf moet betalen.